Ένα από τα σημαντικότερα, διαχρονικά και πιο εμπορικά άλμπουμ όλων των εποχών

11 Φεβρουαρίου 1963. Οι Beatles με παραγωγό τον George Martin μπαίνουν το πρωί στα Abbey Road Studios του Λονδίνου και λίγο πριν τις 11 το βράδυ έχουν ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις του πρώτου άλμπουμ «Please Please Me». Στην ουσία ψάχνανε για 10 κομμάτια μετά τα δύο χρυσοφόρα δισκάκια 45 στροφών με τα “Love Me Do” / “P.S. I Love You” και “Please Please Me” / “Ask Me Why”.

Όπως παίζανε στο Cavern Club έτσι ακριβώς γράψανε… τα τραγούδια και μαζί ιστορία. Στο τελευταίο τραγούδι, “Twist and Shout”, οι φωνές τους έχουν σχεδόν κλείσει! Κόστος της ηχογράφησης, πάνω κάτω 600 δολάρια… Ίσως οι πιο αποδοτικές, καλλιτεχνικά και εμπορικά, στιγμές όλων των εποχών!

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στη Βρετανία στις 22 Μαρτίου του 1963 και παρέμεινε για 30 εβδομάδες στην κορυφή…μέχρι να το «ξεκολλήσει» από εκεί ο νέος δίσκος των Σκαθαριών. Στην Αμερική βγήκε καθυστερημένα την επόμενη χρονιά σχεδόν μαζί με το δεύτερο δίσκο τους ως «Introducing… The Beatles» και παρέμεινε για 9 εβδομάδες στη δεύτερη θέση αφού την πρωτιά καπάρωσε το «Meet the Beatles!».

Επιστρέφοντας στο «Please Please Me» με την ιδιαίτερη φωτογραφία του Angus McBean, μέσα στα γραφεία της ΕΜΙ, να σημειώσουμε πως το Rolling Stone το κατατάσσει 39ο στη λίστα με τα 500 καλύτερα όλων των εποχών. Στην αντίστοιχη λίστα με τα τραγούδια το “I Saw Her Standing There” βρίσκεται στο 140 και το “Please Please Me” στο 186. Το άλμπουμ, σχεδόν 60 χρόνια μετά την εγγραφή του, παραμένει ολόδροσο!

Κώστας Μπαλαχούτης www.ogdoo.gr