Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Ο μεγαλύτερος σεισμός του κόσμου με μέγεθος 9,5! Στις 22 ΜΑΙΟΥ 1960…

Προκάλεσε παλιρροϊκά κύματα, εκρήξεις ηφαιστείων, στοίχισε τη ζωή σε πέντε χιλιάδες ανθρώπους και άφησε περίπου δύο εκατομμύρια άστεγους.

Υπάρχουν πολλοί σεισμοί που έχουν μείνει ιστορία για το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής που άφησαν πίσω τους. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος σεισμός στον πλανήτη σημειώθηκε σαν σήμερα στις 22 Μαϊου το 1960 στη Χιλή και ήταν μεγέθους 9,5(!) βαθμών, όπως μας θυμίζει με ανάρτησή του στο Facebook ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος .

Τι γράφει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

22 ΜΑΙΟΥ 1960: O ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΜΕΓΕΘΟΥΣ 9,5!!.

O σεισμός έγινε στις 22.5.1960, τοπική ώρα 15:12, με επίκεντρο την περιοχή Valdivia, περίπου 570 χλμ νότια από το Σαντιάγκο. Το μέγεθος του ήταν 9,5 στην κλιμακα σεισμικής ροπής, που είναι η πιο αξιόπιστη κλίμακα μέτρησης των σεισμικών μεγεθών. Αυτό τον καθιστά τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει μετρηθεί ποτέ. Η διάρρηξη (σπάσιμο) του ρήγματος διάρκεσε περίπου 10 λεπτά! Ο σεισμός προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι που έχει δει η ανθρωπότητα.

Αφού τα κύματα ύψους 25μ. σάρωσαν τις ακτές της Χιλής λίγα λεπτά μετά το σεισμό, το κύμα διαδόθηκε σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό, σάρωσε τα νησιά της Χαβάης μετά από 8 ώρες και σε περίπου 22 ώρες μετά σάρωσε και τις ακτές της Ιαπωνίας, στην άλλη άκρη του Ειρηνικού. Οι συνολικές απώλειες δεν είναι με ακρίβεια γνωστές αλλά εκτιμάται ότι ο σεισμός και το τσουνάμι σκότωσαν μερικές χιλιάδες ανθρώπων, ίσως περίπου 5000.

Με το σεισμό αυτό η παγκόσμια σεισμολογία άλλαξε. Μάθαμε ποιό είναι πιθανότατα το ανώτατο μέγεθος σεισμού και η μεγαλύτερη διάρκεια διάρρηξης που μπορεί να συμβεί. Πιθανότατα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός λόγω των πεπερασμένων διαστάσεων της Γης. Είδαμε για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή ένα transoceanic tsunami (υπερωκεάνειο τσουνάμι). Τότε αποφασίστηκε η συνεργασία των κρατών του περι-Ειρηνικού χώρου για τη δημιουργία του πρώτου περιφερειακού συστήματος προειδοποίησης που λειτουργεί από το 1964 υπό την αιγίδα της UNESCO.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Facebook

www.thetoc.gr