Ο Λαμιώτης Στέλιος Καββαδίας διακρίθηκε με την ομάδα του, Greenorama, στο διεθνή διαγωνισμό ιδεών Thinkathon Challenge. Ο διαγωνισμός έλαβε την περίοδο 1 Οκτωβρίου 2020 με 15 Ιανουαρίου 2021 προσέλκυσε το ενδιαφέρον 258 ομάδων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.

Κάθε ομάδα (1-4 άτομα) κατέθεσε μια πρόταση πολιτικής (policy recommendation) σε μια από τις παρακάτω θεματικές περιοχές: Αντιμετώπιση Ρατσισμού, Εκπαίδευση, Ισότητα των Φύλων , Κλιματική Αλλαγή και Υγεία. Ο διαγωνισμός χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και διοργανώθηκε από την Ινστιτούτο Γκαίτε και τους οργανισμούς ThinkYoung και Carrefour Jeunesse NDG . Η ομάδα Greenorama, που απαρτιζόταν επίσης από την Μελίνα Βεϊσλλάρι και την Σάρα Σένια, κατέθεσε πρόταση για δημιουργία μιας μοναδικής πηγής ανοικτών δεδομένων (open data) που σχετίζονται με το νερό (π.χ. θαλάσσια ζωή, ναυτική δραστηριότητα) σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρόταση χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη στην θεματική περιοχή της Κλιματικής Αλλαγής και απέσπασε το Βραβείο του Κοινού στον τελικό (5 καλύτερες ομάδες) ως η πιο δημοφιλής πρόταση!

50% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ζει το πολύ 50 χιλιόμετρα μακριά από την θάλασσα ενώ τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται το μέχρι 500 μέτρα μακριά από την θάλασσα έχουν αξία μεταξύ 500 και 1000 δισεκατομμύρια ευρώ. Η θαλάσσια περιοχή της ΕΕ είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, και εξαιρετικά πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα, ενώ η ακτογραμμή της είναι 3 φορές μεγαλύτερη από αυτή των Η.Π.Α. Παράλληλα όμως αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η υπεραλίευση, η μόλυνση και η έκρηξη στην εξάπλωση φυκιών λόγω ουσιών που χρησιμοποιούνται στην αγροτική παραγωγή.

Επίσης, το 2019, η Ελλάδα κατείχε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο (περισσότερο από τον διπλάσιο σε σχέση με τις Η.Π.Α), με την Γερμανία και την Δανία να έρχονται στις θέσεις 7 και 10 αντίστοιχα. Ωστόσο, παρά την καλύτερη περιβαλλοντική απόδοση σε σχέση με άλλους τομείς, η ναυτιλία παράγει το 3% του CO2 παγκοσμίως, που εάν ήταν χώρα θα ήταν ο 6ος μεγαλύτερος ρυπαντής, και εάν δεν ληφθεί κάποια ενέργεια βελτίωσης ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος αναμένεται να αυξηθεί κατά 50-250% μέχρι το 2050.

Τα ανοικτά δεδομένα έχουν ευεργετικές ικανότητες εάν δοθούν στην κοινωνία με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να παραχθεί γνώση. Το 2018 συνέβαλαν με 52 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της ΕΕ, ενώ το ποσό αναμένεται να αυξηθεί στα 194 δισεκατομμύρια ευρώ το 2030. Εκτός από αυτά, ενισχύουν την διαφάνεια, την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και συνδράμουν στην ανάληψη ευθύνης.

«Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω» σύμφωνα με τον κ. Καββαδία, «μπορεί να δημιουργηθεί μια πηγή που θα είναι εύχρηστη για πολίτες αλλά και για επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως ‘Είναι ασφαλές να κολυμπήσω ή να ψαρέψω σε αυτό το μέρος?’ με εύκολη στην χρήση απεικόνιση ή να ελέγξουν την εξέλιξη των δεσμεύσεων των πολιτικών σε ζητήματα όπως η επέκταση προστατευόμενων περιοχών». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι, «οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να προσελκύσουν επισκέπτες στις περιβαλλοντικά ασφαλείς περιοχές τους ή να αξιοποιήσουν την αξία που μπορεί να παραχθεί από την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (big data mining) και να εντοπίσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Το επόμενο βήμα για τον Λαμιώτη κ. Καββαδία και την ομάδα του είναι να παρουσιάσουν την ιδέα σε Ευρωπαίους πολιτικούς σε μια εκδήλωση που θα προγραμματίσουν οι διοργανωτές.

Τη ιδέα μπορούν να στηρίξουν και οι τοπικές αρχές, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και Δήμος Λαμιέων στα πλαίσια της δραστηριοποίησης τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η οποία έχει συμβουλευτικό ρόλο για τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά όργανα και που μάλιστα αυτήν την περίοδο προεδρεύει Έλληνας πολιτικός.

«Η πανδημία έφερε σημαντικές αλλαγές στην ζωή όλων αλλά και μοναδικές ευκαιρίες. Θα πρότεινα σε όλους να πάρουν μέρος σε διαδικτυακούς διαγωνισμούς, οι οποίοι έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω του μικρότερου κόστους σε σχέση με τους διαγωνισμούς που απαιτούν φυσική παρουσία, και δίνουν την δυνατότητα για ατομική ή ομαδική διάκριση αλλά και βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών!»

ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΠΛΟΝΤΖΟΣ tvstar.gr