Ιστορία και Θεωρία της Φωτογραφίας

Σε δέκα δίωρες διαδικτυακές συναντήσεις ο Πάρις Πετρίδης θα αναλύσει αισθητικές τάσεις, επιτελεστικές πρακτικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις μέσα από το έργο εβδομήντα περίπου φωτογράφων από την χαραυγή του μέσου (1839) έως σήμερα. Οι υπό εξέταση φωτογραφίες και η σχετική, διακειμενική βιβλιογραφία θα μοιράζονται ηλεκτρονικά πριν από κάθε συνάντηση.

Σε ποιους απευθύνεται
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες, φοιτητές, φιλότεχνους που επιθυμούν μια βαθύτερη κατανόηση του συντακτικού και της πολυσημίας της φωτογραφικής εικόνας.

Περιεχόμενο σεμιναρίου
Τα θέματα των εισηγήσεων είναι επιγραμματικά τα εξής:

  • Τι είναι η Φωτογραφία; Πρωτοφωτογράφοι. Πικτοριαλισμός. Πρώιμος Μοντερνισμός.
  • Μοντερνισμός. Ευρωπαϊκή πρωτοπορία του μεσοπολέμου. Σουρεαλισμός, Bauhaus, Νέα Αντικειμενικότητα.
  • Φωτογραφία δρόμου. Το φωτογραφικό δοκίμιο. Φωτογραφία και ιδιωτικός χώρος.
  • Το τοπίο: Θεωρία και πρακτική. F64. Νέοι Τοπογράφοι. Φωτο-εννοιολογία. Σχολή του Düsseldorf.
  • Το πορτραίτο
  • Μεταμοντερνισμός. Το σκηνοθετημένο ντοκουμέντο. Το μη αναπαραστάσιμο.
  • Σύγχρονες φωτογραφικές πρακτικές: Μετα-ντοκουμέντο (post-doc). Εγγύς ντοκουμέντο (near document). Φωτογραφία εκ των υστέρων (late photography). Φωτογραφία και μνήμη. Φωτογραφία και διαδίκτυο.

Μεθοδολογία διδασκαλίας
Τα μαθήματα διενεργούνται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά μέσω τηλεδιάσκεψης σε “ψηφιακή τάξη”, με απευθείας διδασκαλία σε ζωντανή σύνδεση (live streaming), σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του σεμιναρίου. Οι συμμετέχοντες συμμετέχουν ενεργά μέσω υπολογιστή, προσομοιώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την επικοινωνία, ακριβώς όπως γίνεται στην αίθουσα.

Ημερομηνίες σεμιναρίου
Το σεμινάριο περιλαμβάνει 10 συναντήσεις, διάρκειας 2 διδακτικών ωρών, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη από τις 8 Δεκεμβρίου 2021 έως και τις 23 Φεβρουάριου 2022 και ώρες 19:00-21:00.

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Κόστος Προγράμματος
Το συνολικό κόστος συμμετοχής για το σεμιναριακό πρόγραμμα είναι 120 €. Η εγγραφή ολοκληρώνεται με καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 40 €. Το υπόλοιπο ποσό των 80 € θα πρέπει να καταβληθεί έως τρεις ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την εξόφληση των διδάκτρων.

Επιπλέον παροχές
1. Με κάθε εγγραφή προσφέρεται δωρεάν ετήσια συνδρομή μέλους στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
2. Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΚΦ, η οποία αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων.
3. Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις του Athens Photo Festival, στο Μουσείο Μπενάκη.

Δηλώσεις Συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο, συμπληρώνοντας την online αίτηση συμμετοχής. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής

Δελτίο Τύπου