Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ: Χέντι Λαμάρ: Η καλλονή ηθοποιός ιδιοφυΐα που θεωρείται η «μητέρα» του Wi-Fi. Η Λαμάρ, αν και έγινε διάσημη για την εντυπωσιακή της εμφάνιση και την κινηματογραφική της καριέρα, υπήρξε μία από τους εφευρέτες της πρώτης μορφής των μεθόδων διασποράς φάσματος, βασικής τεχνολογίας για τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες σήμερα.

Η Λαμάρ, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Hedwig Eva Maria Kiesler, γεννήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας, στις 9 Νοεμβρίου 1914. Πατέρας της ήταν ο Έμιλ Κίσλερ, Εβραίος διευθυντής τράπεζας. Η μητέρα της Γκέρτρουντ, ήταν πιανίστρια.

It is purely coincidental that Hedy Lamarr posed for “Leg Art” for the first time in her career during the filming of Metro-Goldwyn-Mayer’s “The Heavenly Body, ” September 28, 1943.”The Heavenly Body,” which is concerned with astronomy and not what you’re thinking, costars Hedy and William Powell and features James Craig. Alexander Hall is the director and Arthur Hornblow, Jr. is the producer. (AP Photo)

Παντρεύτηκε στις 10 Αυγούστου 1933 τον Φριτς Μαντλ Μπούντε, κατασκευαστή οπλικών συστημάτων για την ναζιστική Γερμανία. Για να την παντρευτεί, την ανάγκασε να αλλαξοπιστήσει και να ασπασθεί την καθολική θρησκεία. Της απαγόρευσε ακόμα και να δουλεύει σαν ηθοποιός. Στην αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε με τίτλο Ecstasy and Me αναφέρεται ένα περιστατικό κατά το οποίο προσπαθώντας να ξεφύγει από τον Μαντλ, βρήκε καταφύγιο σε ένα πορνείο, κρύφτηκε σε ένα άδειο δωμάτιο και αναγκάστηκε να κάνει σεξ με έναν άγνωστο, προκειμένου να μην αποκαλύψει την κρυψώνα της. Τελικά κατάφερε να διαφύγει, ναρκώνοντας την προσωπική της υπηρέτρια και παίρνοντας το τρένο για το Λονδίνο.

Actress Hedy Lamarr is shown in this 1946 photo. Lamarr, the Austrian-born actress whose exotic glamour and sex appeal sparked a string of hit films of the ’30s and ’40s. (AP Photo)

Η σταδιοδρομία της Χέντι Λαμάρ στον κινηματογράφο

Μετά τη φυγή από το σύζυγο της, γνωρίζει στο Λονδίνο τον μεγάλο παραγωγό Λούι Μπ. Μάγιερ. Αυτός την προσέλαβε και επέμεινε στο να αλλάξει το όνομα της από Χέντβιγκ Κίεσλερ σε Χέντι Λαμάρ, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στη διάσημη και πρόωρα χαμένη (από υπερβολική δόση ναρκωτικών) καλλονή του βωβού κινηματογράφου Μπάρμπαρα Λα Μάρ.

Η Χέντι πριν εμφανιστεί στο Χόλιγουντ είχε ήδη πρωταγωνιστήσει σε πολλές ευρωπαϊκές παραγωγές. Ανάμεσα τους η ταινία Ecstasy (1933), στην οποία υποδυόταν μια νεαρή γυναίκα, πεινασμένη για έρωτα και παντρεμένη με έναν μεγαλύτερο σε ηλικία άνδρα. Το φιλμ έγινε διαβόητο χάρη στα κοντινά πλάνα του προσώπου της Χέντι με ζωγραφισμένη την έκφραση της ηδονής, και στις γυμνές σκηνές της (που σε πολλές εκδόσεις της ταινίας λογοκρίθηκαν).

Ο κινηματογραφικός οργασμός που την έκανε γνωστή
Η ίδια έγινε διάσημη σαν μια από της πρώτες ηθοποιούς που υποκρίθηκαν οργασμό στη μεγάλη οθόνη, και που αποκάλυψαν το στήθος τους σε μια ταινία ευρείας διανομής. Ο τότε σύζυγος της Μαντλ, αγόρασε όσες πιο πολλές κόπιες του φιλμ μπόρεσε προκειμένου να τις καταστρέψει, προσβεβλημένος από τη γυμνή της εμφάνιση αλλά και από την έκφραση του προσώπου της. O Πάπας Πίος 12ος καταδίκασε ταινία, ο Χίτλερ την απαγόρευσε και στη Λαμάρ δόθηκε το παρατσούκλι, «The Ecstasy Girl».

Στις ταινίες που γύρισε στο Χόλιγουντ, συχνά της έδιναν ρόλους ελκυστικών και σαγηνευτικών γυναικών. Ανάμεσα στις πολλές ταινίες της περιλαμβάνονται τα Algiers (1938), White Cargo (1942) και Tortilla Flat (1942), βασισμένο στη νουβέλα του Τζον Στάινμπεκ.

Hedy Lamarr does a tropical dance in “White Cargo” but she “heps” it to the strains of “Ida Sweet as Apple Cider”. Hedy had to learn the difficult native movements of body, hands, arms and feet and then adapt them to the jazz tune instead of the jungle tom-tom cadence. At least one hour a day was devoted to hand rhythm. Photo show Hedy in various phases of the dance October 27, 1942. (AP Photo)

Το 1941 πρωταγωνιστεί μαζί με δύο ακόμα καλλονές του Χόλιγουντ, την Λάνα Τέρνερ και τη Τζούντι Γκάρλαντ, στο θεαματικό μιούζικαλ Ziegfeld Girl. Η μεγαλύτερη επιτυχία της υπήρξε ο ρόλος της Δαλιδά στη βιβλική υπερπαραγωγή του Σεσίλ Μπ. Ντε Μίλ, Samson and Delilah (1949). Η Λαμάρ πήρε το συγκεκριμένο ρόλο περισσότερο χάρη στην εξωτική ομορφιά της παρά για τις υποκριτικές της ικανότητες.

Η Χέντι Λαμάρ, συνήθιζε να δουλεύει πάνω σε εφευρέσεις της κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων των ταινιών, έχοντας πάντα μαζί της έναν μικρό εξοπλισμό. Μάλιστα, είχε εκφράσει την επιθυμία της να σχεδιάσει γρηγορότερα αεροπλάνα που θα μπορούσαν να πουληθούν στον αμερικανικό στρατό.

Η Λαμάρ πολιτογραφήθηκε Αμερικανίδα πολίτης στις 10 Απριλίου 1953. Για την προσφορά της στον κινηματογράφο απέκτησε το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο του Χόλιγουντ (Hollywood Walk of Fame).


Διασπορά φάσματος

Η Λαμάρ από την εποχή που ζούσε ακόμη στη Βιέννη είχε αναπτύξει ενδιαφέρον για τις εφαρμοσμένες επιστήμες. Οι πρώτες της εφευρέσεις ήταν ένα δικής της έμπνευσης φανάρι κυκλοφορίας κι ένα χαπάκι, που μετέτρεπε το νερό σε ανθρακούχο.

Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θέλησε να φανεί χρήσιμη στον αγώνα κατά του Ναζισμού και λόγω της εβραϊκής καταγωγής της.

Actress Hedy Lamarr poses for a portrait Oct. 27, 1942. (AP Photo)

Η Χέντι Λαμάρ μαζί με τον συνθέτη Τζορτζ Άνθεϊλ έλαβαν στις 11 Αυγούστου του 1942 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για συσκευή που εφηύραν αποκαλούμενη Secret Communication System (Σύστημα Κρυφής Επικοινωνίας). Η πρώιμη αυτή συσκευή αναπήδησης συχνοτήτων χρησιμοποιούσε ένα κύλινδρο αυτόματου πιάνου προκειμένου να εναλλάσσει ένα σήμα μεταξύ 88 διαφορετικών συχνοτήτων με απώτερο σκοπό την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ και τη μείωση της πιθανότητας παρεμβολών. Η ιδέα υπήρξε αμφιλεγόμενη και πολύ προηγμένη για την εποχή της. Η συγκεκριμένη τεχνολογία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 1962, και αφού είχε λήξει η πατέντα. Οι δύο αρχικοί εφευρέτες δεν έλαβαν ποτέ το παραμικρό χρηματικό ποσό από την εφεύρεσή τους.

Hedy Lamarr autographs the cement court at the United Service Organizations (USO) Hollywood Canteen as servicemen surround the movie actress, Dec. 13, 1942. (AP Photo)

Η ιδέα της Χέντι για την εναλλαγή των συχνοτήτων υπήρξε η βάση για τη μοντέρνα τεχνολογία της διασποράς φάσματος που χρησιμοποιείται στις μέρες μας σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών από τα ασύρματα τηλέφωνα μέχρι τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις (συμπεριλαμβανομένων των GPS, Bluetooth, και WiFi).

Η Χέντι θέλησε να γίνει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εφευρετών (National Inventors Council) για να λάβει την απάντηση ότι καλύτερα θα ήταν να χρησιμοποιήσει τη διασημότητά της για να προωθήσει την πώληση πολεμικών ομολόγων. Σε μία και μόνο εκδήλωση βοήθησε να συγκεντρωθούν 7 εκατομμύρια δολάρια.

Η Χέντι Λαμάρ, πέθανε στις 19 Ιανουαρίου 2000 στο Κάσελμπερι της Φλόριντα, σε ηλικία 86 ετών. Από τους έξι συνολικά γάμους της, απέκτησε τρία παιδιά.

Με πληροφορίες από el.wikipedia.org. sansimera.gr www.iefimerida.gr