Μια Κρυφή Ζωή (A hidden life) (TRAILER & PHOTOS) Η νέα ταινία του Τέρενς Μάλικ μεταφέρει στην οθόνη μια αληθινή ιστορία! Με μια βαθιά ποιητική, συγκινητική, ανθρώπινη, αλλά και πολιτική ταινία που όμως δεν χάνει το λυρισμό της, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη ο Τέρενς Μάλικ. Πρόκειται για τη δέκατη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη (‘’Λεπτή Κόκκινη Γραμμή’’, ‘’Άγνωστος Κόσμος’’, ‘Το Δέντρο της Ζωής’’, ‘’Μέχρι το Θαύμα’’).

Η ταινία έχει βιογραφικό χαρακτήρα, καθώς βασίζεται στη ζωή του Φραντς Γιεγκερστέτερ (Όγκαστ Ντιλ), ενός Αυστριακού αγρότη που αρνήθηκε να ορκιστεί πίστη και αφοσίωση στον Χίτλερ και έγινε αντιρρησίας συνείδησης. Τον Αύγουστο του 1943, εκτελέστηκε για αυτή του την αντίσταση σε ένα γκαράζ στις φυλακές του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο. Η ταινία εστιάζει στην ανταλλαγή γραμμάτων με τη γυναίκα του Φραντσίσκα ή Φάνι (Βάλερι Πάχνερ) και μέσα από αυτά φωτίζεται και η σχέση της οικογένειας με την υπόλοιπη κλειστή κοινωνία του χωριού και η στάση που οι γύρω τους κρατούν απέναντι στην απόφαση του αγρότη. Η ταινία απεικονίζει πώς το ζευγάρι ήρθε σε σύγκρουση με την εκκλησία, την κυβέρνηση, ακόμη και τους φίλους τους και πώς όλα αυτά τους οδήγησαν σε μια τραγική επιλογή και κατάληξη.

Από την μια πλευρά η, στην αρχή τουλάχιστον, χαρούμενη αγροτική οικογένεια με τις μικρές κόρες που ζουν ήρεμα μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους του τόπου. Ο Φραντς και η γυναίκα του είναι οι απλοί, καλοί, καθημερινοί άνθρωποι της επαρχίας που εξακολουθούν να είναι ερωτευμένοι, αυθεντικοί, γνήσιοι και πιστεύουν στον Θεό, με μια εκ βαθέων αληθινή πίστη.

Η ευστοχία του Μάλικ έγκειται στο ότι ακριβώς επέλεξε αυτήν την ιστορία και τον συγκεκριμένο απλό αγρότη, που κατάφερε να υψώσει το ανάστημα του στους Ναζί, επειδή αυτός ο παραλογισμός ερχόταν αντιμέτωπος με το είναι και τα πιστεύω του. Πως μπορείς να είσαι καλός, να έχεις βαθιά και ουσιαστική πίστη και να παίρνεις το όπλο και να σκοτώνεις αθώους; Ποια είναι η στάση της εκκλησίας απέναντι σ αυτήν την κατάσταση; Που τοποθετείται η πατρίδα; Πόσο ελαστικές μπορούν να γίνουν οι συνειδήσεις ακόμα και εκείνων που διδάσκουν στους άλλους την πίστη στα υψηλά ιδανικά;

Ο Μάλικ με δεξιοτεχνία ξεσκεπάζει κάθε είδος υποκρισίας. Ένας άνθρωπος γίνεται ήρωας γιατί απλά ακολουθεί τη συνείδηση του, όλα όσα είχε μάθει ως τότε. Η μεταστροφή της κοινωνίας απέναντι στην οικογένεια του, επειδή απλά θέλησε να κάνει το σωστό, η απομόνωση τους, δείχνεται από τον σκηνοθέτη πολύ εύστοχα.

Όλα αυτά συντελούνται σ ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στα βουνά κάπου στις Αυστριακές Άλπεις με τα στάχυα να έχουν μεγαλώσει και να θροΐζουν και τα παιδιά να κυλιούνται ανάμεσα τους. Ένας παραδεισένιος τόπος, που έρχεται σε απόλυτη αντίθετη με το περιβάλλον των Ναζί με τις αληθινές σκηνές ντοκιμαντέρ με τον Χίτλερ που συμπεριλαμβάνονται στα πλάνα. Είναι ο παραλογισμός του φασισμού και του πολέμου, απέναντι στο μεγαλείο και την απλότητα της φύσης. Ο φωτογράφος Γιογκ Γουίντμερ, στη θέση του Εμάνουελ Λουμπέζκι, μας έδωσε με το φακό του σκηνές γεμάτες γαλήνη, ηρεμία, εικαστική τελειότητα.

Μια δυνατή ταινία, με πολύ καλές ερμηνείες από το ζευγάρι των πρωταγωνιστών, που εστιάζει στο συναίσθημα και την ανθρωπιά και θα σας προσφέρει συγκίνηση με την καθαρότητα, τη διαύγεια, το λυρισμό της.

Σκηνοθεσία, σενάριο:Τέρενς Μάλικ

Με τους: Όγκαστ Ντιλ, Βάλερι Πάχνερ, Ματίας Σένερτς, Μπρούνο Γκαντς, Μαρία Σιμόν, Μάικλ Νίκβιστ, Τομπίας Μορέτι, Ούλριχ Μάτες, Καρίν Νοϊχάουζερ, Γιούργκεν Πρόχνοφ. Είδος: Βιογραφικό δράμα.

Ροδούλα Σαββοπούλου www.ogdoo.gr