Στο διαδίκτυο μία συζήτηση αφιέρωμα στο έργο του αγιογράφου Μανουήλ Πανσέληνου.

Στις Καρυές του Αγίου Όρους, βρίσκεται ίσως το πιο συγκλονιστικό δημιούργημα της βυζαντινής ζωγραφικής τέχνης. Οι τοιχογραφίες του Πρωτάτου, το απαράμιλλο επίτευγμα της Παλαιολόγειας Αναγέννησης, που η παράδοση αποδίδει στον εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο Μανουήλ Πανσέληνο.

Γνωριμία στο διαδίκτυο με την Βυζαντινή τέχνη του Πανσέληνου
Το όνομα του Πανσέληνου έκτοτε έχει συνδεθεί με ό,τι πιο υψηλό έχει να επιδείξει η βυζαντινή τέχνη. Το έργο του θεωρήθηκε ένα καλλιτεχνικό αρχετυπικό σύνολο που λειτουργεί ως οικουμενικό σχολείο για όλους τους αγιογράφους, μια θεμελιώδης κανονιστική αρχή που αποτελεί τον φάρο για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η εκκλησιαστική ζωγραφική τέχνη, μια κίνηση επιστροφής στην παράδοση που πήρε ακόμη και πολεμικό χαρακτήρα, όταν η βυζαντινή τέχνη απειλήθηκε να αλλοιωθεί από ξενόφερτα δυτικά στοιχεία.

εικονα

Ο Πανσέληνος δεν είναι απλά ένας ζωγράφος αλλά ένας μύθος της βυζαντινής ζωγραφικής παράδοσης. «Επειδή όμως πολλές φορές οι μύθοι υπάρχουν μέχρι να καταρριφθούν, ας θέσουμε το καίριο ερώτημα: Υπήρξε ποτέ ο Μανουήλ Πανσέληνος; Κι αν όχι ποιος ή ποιοι μεγαλοφυείς καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν τις μοναδικές τοιχογραφίες του Πρωτάτου; Σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως μέσα από την τεκμηριωμένη αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου την Τρίτη 12 Ιανουαρίου στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat» αναφέρουν οι διοργανωτές.

εικονα

Ώρα: 19:00, Πλατφόρμα Zoom, συμμετοχή: 7 ευρώ, κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Ο Μανουήλ Πανσέληνος γεννήθηκε τον 13ο αιώνα στη Θεσσαλονίκη και ήταν ο σημαντικότερος αγιογράφος της μακεδονικής σχολής και από τους σπουδαιότερους της παλαιολόγειας αναγέννησης. Έργα του είναι αγιογραφίες σε μοναστήρια του Αγίου όρους όπως στην μονή Βατοπεδίου, της Λαύρας, του Πρωτάτου και στις Καρυές. Πολλοί συγκρίνουν τα εργα του με αυτά του Τζιόττο και του Ραφαήλ.

εικονα

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)

«Το αίνιγμα του Μανουήλ Πανσέληνου», Τρίτη 12 Ιανουαρίου, 19:00, Πολιτιστική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Rembrandt and the Cat

www.iefimerida.gr