8 Αξιόλογες ταινίες να δείτε σε περίοδο καραντίνας. Μερικές σημαντικές στιγμές του διεθνούς κινηματογράφου…

Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών και μένουμε σπίτι, για να διαφυλάξουμε τη δική μας υγεία και των αγαπημένων μας προσώπων. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να επιλέξετε για διασκέδαση στο σπίτι, διαβάστε μερικές προτάσεις στο άρθρο.

Αν όμως επιλέξετε να κάνετε … ταινιοθεραπεία, υπάρχουν πολλές αξιόλογες ταινίες να απολαύσετε και αποτελούν την καλύτερη λύση, κυρίως για τις βραδινές ώρες.

Ας δούμε μερικές από αυτές:

1) «Μεγάλες Προσδοκίες» του 1998
Μια ταινία βασισμένη στη νουβέλα του Καρόλου Ντίκενς, του 1861, σε σκηνοθεσία του Alfonso Cuarón. Η υπόθεση της ταινίας: Ένας νεαρός και φτωχός ζωγράφος μέσα από τα οικογενειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει αναζητά έναν τρόπο επιβίωσης. Γνωρίζει μία πάμπλουτη, ξεπεσμένη αριστοκράτισσα που τον πληρώνει για να παίζει με την ανιψιά της και να της κρατάει συντροφιά. Ο νεαρός ερωτεύεται την ανιψιά και όταν μεγαλώνει κάποιος μυστηριώδης καλοθελητής τον στέλνει στη Νέα Υόρκη για να οργανώσει την δική του έκθεση ζωγραφικής, που τον κάνει διάσημο. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, οι ηθοποιοί: Ethan Hawke, Gwyneth Paltrow, Robert De Niro, κλπ..

2) «Η ερωμένη του Γάλλου υπολοχαγού» του 1981
Μια ταινία βασισμένη στη νουβέλα του John Fowles, του 1969, σε σκηνοθεσία του Karel Reisz. Η υπόθεση της ταινίας: Το 1867, στη Βικτωριανή Αγγλία, μια γυναίκα ζει περιθωριοποιημένη από την μικρή κοινωνία της πόλης της, καθώς παρουσιάζει ψυχολογική αστάθεια επειδή την εγκατέλειψε ο εραστής της, ένας Γάλλος υπολοχαγός. Τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή όταν ένας νεαρός την ερωτεύεται και διαλύει τον αρραβώνα του με μία πλούσια κληρονόμο. Περίπου 100 χρόνια αργότερα, δύο νεαροί ηθοποιοί ξαναζωντανεύουν την ιστορία, νιώθοντας το πάθος να τους κυριεύει και να τους οδηγεί σε μία παράνομη σχέση, ενώ οι θεατές παρακολουθούν ταυτόχρονα την εξέλιξη της ιστορίας στις δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, οι ηθοποιοί: Meryl Streep, Jeremy Irons, κλπ..

3) «Ο σοφέρ της κυρίας Νταίζη» του 1989
Η ταινία, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Alfred Uhry και σε σκηνοθεσία του Bruce Beresford, απέσπασε 4 βραβεία Όσκαρ. Η υπόθεση της ταινίας: Στην Αμερική του 1948 όταν μια ηλικιωμένη χήρα, η Νταίζη, καταστρέφει τον κήπο της γειτόνισσάς της με το αυτοκίνητό της, ο γιος της προσλαμβάνει γι’ αυτήν έναν σοφέρ, τον «έγχρωμο» Χόουκ. Αρχικά η Νταίζη αρνείται κάθε είδους συναναστροφή με το Χόουκ. Σιγά σιγά όμως ο Χόουκ, καταφέρνει να την κερδίσει με τους καλούς του τρόπους. Το πέρασμα του χρόνου χτίζει μια βαθιά σχέση συνεννόησης και φιλίας μεταξύ τους. Μετά από 25 χρόνια, η κυρία Νταίζη συνειδητοποιεί πως αυτός ο άνθρωπος υπήρξε ο καλύτερός της φίλος. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι ηθοποιοί: Morgan Freeman, Jessica Tandy, Dan Aykroyd, κλπ…

4) «Ένας υπέροχος άνθρωπος» του 2001
Η πολυβραβευμένη ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Sylvia Nasar και αναφέρεται στη ζωή του βραβευμένου με Νόμπελ μαθηματικού John Nash. Συγκλονιστική η ερμηνεία του Russell Crowe, στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ιδιοφυούς επιστήμονα που έπασχε από σχιζοφρένεια. Καταπληκτική και η σκηνοθεσία του Ron Howard, που εισδύει στο ταραγμένο μυαλό του John Nash και περιγράφει τη ζωή του με την οικογένειά του, τους φοιτητές του, την θεμελίωση της «Θεωρίας των παιγνίων» και τη βράβευσή του, τον ευφυή τρόπο που διαχειρίζεται την ασθένειά του αλλά και την αποδοχή και αναγνώριση της επιστημονικής κοινότητας στο πρόσωπό του. Εκτός από τον Russell Crowe, στο κάστ συμμετέχουν και οι ηθοποιοί: Ed Harris, Jennifer Connelly, Paul Bettany, Adam Goldberg, κλπ..

5) «Το Κύμα» του 2008
Μια Γερμανική αντιφασιστική ταινία σε σκηνοθεσία του Dennis Gansel. Η ταινία βασίστηκε στο πείραμα “Τρίτο Κύμα” του δασκάλου Ron Jones, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε ένα σχολείο της Καλιφόρνια το 1967. Επειδή οι φοιτητές του δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν πως κάτι όπως ο εθνικοσοσιαλισμός θα μπορούσε να συμβεί πάλι, ίδρυσε ένα ολοκληρωτικό, αυστηρά οργανωμένο “κίνημα”, με σκληρές ποινές, το οποίο διοικούνταν αυταρχικά από τον ίδιο. Η περίπλοκη αίσθηση της κοινότητας οδήγησε σε ένα κύμα ενθουσιασμού. Τελικά, ο Jones ματαίωσε το πρόγραμμα την πέμπτη ημέρα και έδειξε στους φοιτητές του τις ομοιότητες με το κίνημα της νεολαίας των Ναζί, όμως η ταινία έχει εντελώς διαφορετικό τέλος. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, οι ηθοποιοί: Jürgen Vogel, Frederick Lau, Max Riemelt, Jennifer Ulrich, κλπ…

6) «Γλυκιά Ζωή» του 1960
Μία πολυβραβευμένη ασπρόμαυρη κλασική ταινία του Federico Fellini. Η υπόθεση της ταινίας: Ένας δημοσιογράφος της δεκαετίας του 1950 καλύπτει τις κοινωνικές ειδήσεις: σταρ του κινηματογράφου, σκάνδαλα της αριστοκρατίας, κλπ… Παρόλη την επαγγελματική και κοινωνική του επιτυχία ζητάει ένα βαθύτερο νόημα στην ζωή και νομίζει ότι το μυστικό της ζωής βρίσκεται στον πλούτο, θεωρώντας ότι απελευθερώνει τον άνθρωπο από την συμβατότητα της ζωής. Όταν όμως χάνει τον καλύτερό του φίλο, καταλαβαίνει ότι αλλού είναι το νόημα της ζωής. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο χαρακτήρας του φωτορεπόρτερ Παπαράτσο, αποτελεί την προέλευση της λέξης «παπαράτσι», η οποία σε πολλές γλώσσες αναφέρεται στους αδιάκριτους φωτογράφους. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, οι ηθοποιοί: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée και πολλοί άλλοι εκλεκτοί.

7) «Ο Διαβολάκος» του 1988
Μια σουρεαλιστική κωμωδία του βραβευμένου σκηνοθέτη Roberto Benigni, ο οποίος παίζει και στον πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στον αξεπέραστο κωμικό Walter Matthau. Η υπόθεση της ταινίας: Ένας Αμερικανός ιερέας προσπαθεί να βρει ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και πνευματικής του ζωής, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Μια μέρα τον καλούν για τον εξορκισμό μιας γυναίκας και το δαιμόνιο που φαίνεται να την είχε καταλάβει δεν είναι παρά ένας φοβισμένος διαβολάκος, με το όνομα Τζουντίντα. Ο ανήσυχος διαβολάκος θέλει να ανακαλύψει και να απολαύσει τις χαρές της γήινης ζωής και έτσι ακολουθεί παντού τον ιερέα. Κάποια στιγμή γνωρίζει το πιο όμορφο γήινο συναίσθημα: τον έρωτα..

8) «Ρωξάνη» του 1987
Η ταινία βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Edmond Rostand «Cyrano de Bergerac» του 1897. Στην ταινία ο μοναδικός Steve Martin, ο οποίος πρωταγωνιστεί και υπογράφει το διασκευασμένο σενάριο, μας μεταφέρει μία σύγχρονη εκδοχή του Cyrano de Bergerac, όπου ένας μαχητικός και ρομαντικός πυροσβέστης με ασυνήθιστα μεγάλη μύτη ερωτεύεται μία όμορφη κοπέλα, τη Ρωξάνη, και προσπαθεί να την κερδίσει στέλνοντάς της ποιήματα μέσω ενός νέου και ωραίου συναδέλφου του. Η σκηνοθεσία είναι του Fred Schepisi και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, εκτός από τον Steve Martin, οι ηθοποιοί: Daryl Hannah, Shelley Duvall, Rick Rossovich, Fred Willard, κλπ…

Δέσποινα Ψυλλάκη www.ogdoo.gr