25/2/2014 το αντίο του «Θεού» της κιθάρας που ήθελε να γίνει μπουζουξής! Ο Πάκο ντε Λουθία (Paco de Lucía) ήταν ένας ανεπανάληπτος κιθαρίστας.

Γνώστης του «παραδοσιακού» αλλά και «πρωτοπόρος» των νέων ρευμάτων, «πάντρεψε» αρμονικά και ευρηματικά σχολές, τάσεις και εποχές. Ανανέωσε καίρια το φλαμένκο και άφησε ανεξίτηλα σημάδια που λειτουργούν σαν «φάρος» ακόμα και σήμερα.

«Έμαθα κιθάρα, όπως ένα παιδί μαθαίνει να μιλάει» δήλωσε σε μια συνέντευξή του ο Ισπανός βιρτουόζος… Γι’ αυτό και η κιθάρα του όταν το μυαλό και τα χέρια του της μιλούσαν ανταποκρινόταν μοναδικά στα κελεύσματά του!

Τον Νοέμβριο του 1986 τον απολαύσαμε μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Έκτοτε έγινε και «Έλληνας».

Σε συνέντευξη στο Έθνος, το 2007, ο Πάκο ντε Λουθία δήλωσε μεταξύ άλλων: «Απολαμβάνω πραγματικά τις στιγμές που μπορώ να αφεθώ και δοκιμάσω διαφορετικά είδη μουσικής, ειδικά με υπέροχους και σημαντικούς μουσικούς. Και ο Γιώργος Νταλάρας ανήκει σε αυτούς τους ανθρώπους».

Στην ερώτηση αν θα τον μαγνήτιζε στον ίδιο βαθμό η τσιγγάνικη μουσική στην περίπτωση που δεν είχε γεννηθεί στην Ισπανία αλλά στην Ελλάδα, ο Πάκο ντε Λουθία απάντησε: «Δεν έχω ιδέα. Μάλλον θα είχα γίνει μπουζουξής».

Κώστας Μπαλαχούτης www.ogdoo.gr