Ο Van Morrison γεννήθηκε στο Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας στις 31 Αυγούστου 1945 και έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους και πολυδιάστατους καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Πόσα όμως δεν γνωρίζουμε γι’ αυτόν; Ας δούμε μαζί μερικά:

1) Το πραγματικό του όνομα είναι George Ivan Morrison.

2) Ο Van Morrison άρχισε να ενδιαφέρεται για τη μουσική σε παιδική ηλικία, γοητευμένος από την συλλογή δίσκων που διατηρούσε ο πατέρας του.

3) Ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα σε ηλικία 11 χρονών και ένα χρόνο αργότερα είχε δικό του συγκρότημα με όνομα «The Sputniks» που εμπνεύστηκε από τον Ρώσικο δορυφόρο Sputnik, που εκτοξεύθηκε στο διάστημα εκείνη τη χρονιά (το 1957).

4) Σε νεαρή ηλικία έκανε πολλές περιστασιακές δουλειές, μεταξύ των οποίων και καθαριστής τζαμιών, το οποίο αναφέρεται και σε μεταγενέστερο χρόνο σε κάποια τραγούδια του, όπως π.χ. στο «Cleaning Windows» και στο «Saint Dominic’s Preview».

5) Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ίδρυσε το συγκρότημα «Them».

6) Το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν σε 7’ βινύλιο περιείχε από την Α πλευρά το τραγούδι «Baby, Please Don’t Go»  και από την Β πλευρά το τραγούδι του «Gloria» το οποίο σηματοδότησε την έναρξη της επίσημης καλλιτεχνικής του πορείας.

7) Ο Van Morrison παίζει πολλά διαφορετικά μουσικά όργανα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η κιθάρα, η αρμόνικα, το πιάνο, το σαξόφωνο, ντραμς, κ.α…

8) Έχει βραβευτεί με 6 βραβεία GRAMMY, 1 βραβείο BRIT και έχει τιμηθεί με τον Βρετανικό τίτλο «Sir» για την συνολικά πολύ αξιόλογη συνεισφορά του στη μουσική.

9) Οι fans συνηθίζουν να τον αποκαλούν «Van the Man».

10) Είναι εσωστρεφής και αποφύγει τα πλήθη, ακόμη και στις συναυλίες του αποφεύγει να κοιτάζει τον κόσμο.

Του ευχόμαστε πάντα επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα και ακούμε τη συλλογή από τα καλύτερά του.

Δέσποινα Ψυλλάκη www.ogdoo.gr