Πανελλήνιες: “Ψαλίδι” σε εισακτέους και μετεγγραφές

Μειωμένος αναμένεται να είναι φέτος ο αριθμός των εισακτέων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, με τα πανεπιστήμια να ετοιμάζονται να στείλουν στο υπουργείο Παιδείας τις προτάσεις τους για το ακαδημαϊκό έτος 2020 -2021

Μειωμένος αναμένεται να είναι φέτος ο αριθμός των εισακτέων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, με τα πανεπιστήμια να ετοιμάζονται να στείλουν στο υπουργείο Παιδείας τις προτάσεις τους για το ακαδημαϊκό έτος 2020 -2021. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του “Έθνους της Κυριακής”, τα τμήματα επιμένουν σε περιορισμό των εισακτέων, ωστόσο η διαδικασία των προτάσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς το χρονικό περιθώριο για την αποστολή των σχετικών εγγράφων λήγει στις αρχές Μαρτίου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ η Νικόλ Τρίγκα, τα ιδρύματα διεκδικούν και φέτος, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, μικρότερο αριθμό εισακτέων από αυτόν που τελικά αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας, ενώ εφόσον ο τελικός αριθμός των εισακτέων που θα προτείνουν όλα τα ιδρύματα μαζί είναι δραματικά μικρότερος από τον περσινό, τότε το πιθανότερο είναι το υπουργείο να ανακοινώσει τους δικούς του “αριθμούς”, αφού πρώτα θα έχει “ζυγίσει” το πολιτικό κόστος και τις σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις.

Η ρύθμιση του ζητήματος από την κυβέρνηση δεν αναμένεται να περιλαμβάνει την πλήρη αποδοχή των προτάσεων των ιδρυμάτων γιατί τότε θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων κατά 50%. Στο σχετικό ρεπορτάζ του Εθνους αναφέρεται μάλιστα ως παράδειγμα του τι θα σήμαινε η αποδοχή των προτάσεων των ιδρυμάτων είναι εκείνο του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

“Πέρσι το ίδρυμα ζήτησε συνολικά 880 εισακτέους για όλα του τα τμήματα, τελικά όμως ο αριθμός ανέβηκε στους 1.687, δηλαδή τους διπλάσιους. Και φέτος το συγκεκριμένο ίδρυμα θα κάνει ανάλογη πρόταση” αναφέρει η εφημερίδα.

www.thetoc.gr