Την τελευταία 20ετία δεν θυμάμαι ακριβώς πόσες φορές έτυχε να ακούσω απόψεις του γιατί πεθαίνει το ραδιόφωνο. Και πόσες φορές…απεβίωσε. Μάλιστα το «τέλος του ραδιοφώνου», συχνά δημιουργούσε και μια λεκτική διαμάχη μεταξύ φίλων και γνωστών μου.

Η τεκμηρίωση δε, του γιατί πεθαίνει η πέθανε κιόλας το ραδιόφωνο, είναι μια σειρά από απόψεις όπως:

Έχει περάσει η μόδα του ραδιοφώνου.
Υπάρχει η τηλεόραση γιατί να ακούσει πια κανείς ραδιόφωνο.
Ο κόσμος ακούει κάτι μόνο μέσω Ίντερνετ.
Βάζουν τα ίδια και τα ίδια συνέχεια, βαρέθηκε ο κόσμος αυτό το Playlist
Οι εκπομπές στο ραδιόφωνο είναι πια βαρετές.
Δεν υπάρχουν αξιόλογοι παρουσιαστές πλέον στο ραδιόφωνο.
Έχω το mp3 player μου εάν θέλω να ακούσω μουσική.
To Spotify το έχει τελειώσει το ραδιόφωνο.
Έλα μωρέ, αφού ο κόσμος δεν αγοράζει πια tuners.
Μόνο στο αμάξι ακούω πολύ λίγο και πολύ σπάνια
Ποιο ραδιόφωνο? Fm? Πάει αυτό, αφού ήρθε το DAB*

*(μάλλον θα πρέπει να ήρθε τόσο γρήγορα που μας προσπέρασε κιόλας)

Κτλ. Κτλ

Θα μπορούσε κανείς να αραδιάσει σελίδες απόψεων «τεκμηριωμένων» γιατι πεθαίνει (η το θάψαμε κιόλας ήδη) το ραδιόφωνο.

Προφανώς όλα τα παραπάνω είναι άκυρα. Εδώ και μια 20ετία. Τουλάχιστον. Πρώτον το ραδιόφωνο δεν πέθανε, εξακολουθεί να ζει και δεύτερον εξακολουθεί να είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό μέσο. Το αποδεικνύουν πολλές έρευνες παγκοσμίως κάθε μήνα σχεδόν.

Σε όλο τον κόσμο το ραδιόφωνο αποδεικνύεται εξόχως ανθεκτικό απέναντι σε όλους τους πρώιμους «νεκροθάφτες» του. Και καθώς φαίνεται, ο κόσμος εξακολουθεί να το στηρίζει. Τουλάχιστον προς το παρόν. Ζει, απλώς ίσως να μην βασιλεύει πια.

Μάλιστα σε αντίθεση με το πείσμα των καιρών, η πανδημία που υποχρέωσε σχεδόν όλους τους ανθρώπους στη γη να μένουν σπίτι, φαίνεται πως το απογείωσε ακόμη περισσότερο. Κατά άλλους το ανέστησε, έστω. Αλλά και στην χώρα μας, μπορεί να μένουμε σπίτι όμως ακούμε ραδιόφωνο.

Πρόσφατα σε μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε η ΑΕΜΑΡ, από τις 24/2/20 έως και τις 6/4/20 η Αστική Εταιρεία Μέτρησης Ακροαματικότητας Ραδιοφωνικών Σταθμών δημοσιοποίησε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Η έρευνα έδειξε ότι ό κόσμος στις μέρες μας ακόμη το αγαπάει το ραδιόφωνο. Ιδίως τώρα στους καιρούς του #ΜένουμεΣπίτι

• 8 στους 10 συνεχίζουν να ακούν ραδιόφωνο καθημερινά.
• 3 στους 4 θεωρούν ότι το ραδιόφωνο είναι έγκυρο και το εμπιστεύονται.
• 7 στους 10 δηλώνουν ότι το ραδιόφωνο τους κρατάει συντροφιά ή/και δεν μπορούν χωρίς αυτό.
• 4+ ώρες, ο μέσος όρος ημερήσιας ακρόασης.

Ακόμη δηλαδή και το Time Spend listening αυξήθηκε

Και όμως κάτι σημαντικό συμβαίνει στο ραδιόφωνο ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΑΛΛΑΖΕΙ.

Αυτό λοιπόν που όντως συμβαίνει, είναι ότι ναι, το ραδιόφωνο αλλάζει. Δεν θα αναφερθούμε εάν αλλάζει προς το καλύτερο η προς το χειρότερο, το θέμα είναι ότι αλλάζει. Αλλά αντικειμενικά, αλλάζει εδώ και 50 χρόνια έτσι και αλλιώς. Από τα Μεσαία στα FM, μετα FM Stereo, από τις κασσέτες και τα βινύλια πήγε στο cd, από το CD πέρασε στο Mp3 κτλ (πάλι καλά πάντως που έφτασε και στο Wav) τεσπα, το Ραδιόφωνο αλλάζει, συνέχεια.

Αυτό που πρακτικά συμβαίνει στο αγαπημένο μας Μέσο είναι ότι…μεταλλάσσεται. Αλλάζει όψη και δομή, διότι το αλλάζει και η τεχνολογία. Όμως και εκείνη ανέκαθεν το άλλαζε το ραδιόφωνο αφού αλλάζει και ίδια η τεχνολογία. Πάντα η εξέλιξη φέρνει αλλαγές. Όχι πάντα ευχάριστες ομολογουμένως. ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΘΑΝΑΤΟΣ. Στο ραδιόφωνο σημαίνει απλώς εξέλιξη. Με τα υπέρ και τα κατά.

Και εάν όλοι έχουν βαλθεί να κατακρίνουν την τεχνολογία που αλλάζει το ραδιόφωνο η το πεθαίνει κιόλας, τότε πάμε σε κάτι πιο σημαντικό που επίσης αλλάζει.

Ο άνθρωπος. Και γενικότερα και ειδικότερα ως ακροατής.

Κάθε 4 χρόνια λένε ότι αλλάζουν οι συνήθειες του ανθρώπου. Και όχι τυχαία. Κάθε 4 χρόνια γίνονται έρευνες από τα μεγαλύτερα ραδιοφωνικά Δίκτυα του πλανήτη για τις νέες συνήθειες, τα νέα ακούσματα και τις νέες απαιτήσεις του ανθρώπου-ακροατή. Και τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων συχνά είναι εξόχως εντυπωσιακά. Πέρα από τις αλλαγές στα «γούστα» του ακροατή που παρατηρούνται διαρκώς, έχει γίνει αντιληπτό και ένα άλλο παράξενο φαινόμενο.

Η τεχνολογία δεν αλλάζει μόνο το ραδιόφωνο αλλάζει και τον ίδιο του τον ακροατή. Τον άνθρωπο. Πριν 40 χρόνια απαιτούσε για παράδειγμα να ακούει στα FM Stereo τον αγαπημένο του σταθμό, καθότι έτσι απολάμβανε καλύτερα την μουσική που άκουγε. 40 χρόνια αργότερα απαιτεί να ακούει ραδιόφωνο και μέσω του ίντερνετ. Δεν ξέρουμε τι θα απαιτήσει ο άνθρωπος από το αγαπημένο του Μέσο μετά από άλλα 40 χρόνια, όμως εικάζουμε ότι θα εξακολουθήσει να ακούει το ραδιόφωνο διότι θα εξακολουθήσει να είναι το αγαπημένο του Μέσο ότι μορφή και να έχει πάρει.

Σε κάθε περίπτωση, όσο και να έχει αλλάξει η τεχνολογία το ραδιόφωνο αλλά και τις απαιτήσεις του ακροατή, ο κόσμος δεν έχει αποφασίσει να θάψει το Μέσο που έχει κλείσει ήδη πάνω από έναν αιώνα ζωής.

(εάν έχεις διαβάσει μέχρι και εδώ το κείμενο καταρχήν σε ευχαριστώ, και μέτρησε πόσες φορές στο κείμενο μπορείς να διαβάσεις το αλλάζει, αλλαγή κτλ και θα καταλάβεις ότι όσες αλλαγές και να γίνονται, αυτές δεν διακόπτουν την σχέση μας με το ραδιόφωνο)

Kostas Sitopoulos www.broadcastnews.gr