Ρουά ματ μόνο στα …χαρτιά. Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ σε αληθινή ιστορία σε ρόλο προπονητή σκακιού…

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το «Ρουά Ματ» χαρακτηρίζεται από την παρουσία του κορυφαίου Γάλλου σταρ Ζεράρ Ντεπαρντιέ (Συρανό ντε Μπερζεράκ) στο πλευρό του νεαρού Ασάντ Αχμέντ. Το καστ συμπληρώνουν οι Μιζανούρ Ραχαμάν και η αγαπημένη μας Ιζαμπέλ Ναντί (Αμελί).

Η ταινία σε σκηνοθεσία του Πιερ Φρανσουά Μαρτέν Λαβάλ (Γκαστόν, ο Γκαφατζής), παρακολουθεί τη γεμάτη αντιξοότητες πορεία ενός νεαρού παιδιού σε μία ξένη χώρα.

ΡΟΥΑ ΜΑΤ Fahim Official Poster

Βασίζεται στο δίπολο αυστηρού καθηγητή, επαναστατημένου μαθητή. Στο ρόλο του δεύτερου ο 8χρονος χαρισματικός σκακιστής Φαχίμ που εγκαταλείψει το 2008 τη χώρα του, το Μπαγκλαντές, για να φτάσει κατατρεγμένος μαζί με τον πατέρα του στο Παρίσι. Η αίτησή τους για άσυλο απορρίπτεται, και ως λαθρομετανάστες πια, καταλήγουν άστεγοι και απελπισμένοι. Η τύχη τους χαμογελά όταν ο Φαχίμ γνωρίζει τον Σιλβάν (Ζεράρ Ντεπαρντιέ), έναν κορυφαίο Γάλλο προπονητή σκακιού, μπρουτάλ τύπο, που τον εκπαιδεύει και προσπαθεί να τον μάθει στην πειθαρχία και τη μελέτη. Ο Φαχίμ διακρίνεται σε τοπικά και εθνικά τουρνουά και τελικά, το 2012, κερδίζει τον τίτλο του Πρωταθλητή Σκακιού της Γαλλίας, σε ηλικίες κάτω των 12 ετών.

8qdUPykg

Η ταινία έχει πολλά στερεότυπα, με συγκινητικές και χιουμοριστικές στιγμές, ένα συναισθηματικό βιογραφικό δράμα, με κοινωνικά, αντιρατσιστικά μηνύματα που εκφράζονται συχνά ακατέργαστα, ενώ δεν βαθαίνει στους χαρακτήρες με αποτέλεσμα να αφήνει ακάλυπτη την απόσταση ανάμεσα στον θεατή και την οθόνη.

Πολλές σκηνοθετικές αδυναμίες, αφηγηματικά κενά, σενάριο σαθρό. Οι ερμηνείες είναι συμπαθητικές, κυρίως του πολύπειρου και πληθωρικού Ζεράρ Ντεπαρντιέ και όχι τόσο του παιδιού που δεν καταφέρνει να σε κάνει να το συμπονέσεις, χωρίς να φταίει βέβαια το ίδιο, αλλά η μη σωστή καθοδήγηση από τον σκηνοθέτη.

 kCqw3Sg

Η ταινία δεν καταφέρνει να κάνει τελικά ρουα-ματ και να μας καθηλώσει επί της οθόνης. Αν έχετε δει το «Lion» και έχετε πλαντάξει στο κλάμα, εδώ καμία σχέση.

Σκηνοθεσία: Πιερ-Φρανσουά Μαρτέν-Λαβάλ
Με τους: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ασάντ Αχμέντ, Μιζανούρ Ραχαμάν, Ιζαμπέλ Ναντί
Είδος: Βιογραφικό δράμα
Βαθμολογία: 6/10

Δείτε το τρέιλερ εδώ:

XytFhmAw
gksJe7mw
EK0yP8gw
nDsbzadg

Ροδούλα Σαββοπούλου www.ogdoo.gr