Ρωσικό υποθαλάσσιο drone έφτασε στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη, στην Τάφρο των Μαριανών. Το βαθυσκάφος Vityaz έφτασε στη βαθύτερη περιοχή του πλανήτη, τοποθετώντας ένα ενθύμιο για τα 75 χρόνια από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Σε βάθος μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων βρέθηκε ένα αυτόνομο ρωσικό drone, φτάνοντας στον πάτο της Τάφρου των Μαριανών το βαθύτερο σημείο του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου μετέφερε ένα αντικείμενο σαν σημαδούρα, προς τιμήν της Ημέρας της Νίκης, ώστε να ταλαντεύεται για πάντα στα βάθη του ωκεανού.

Το βαθύτερο σημείο “βουτιάς” έχει καταγραφεί στα 10.028 μέτρα, σύμφωνα με το Ρωσικό Ίδρυμα για Ανώτερα Ερευνητικά Προγράμματα ένας οργανισμός άμυνας που χρηματοδότησε και τη δημιουργία του drone. Αυτό τεχνικά σημαίνει ότι το βαθυσκάφος θα μπορούσε να έχει κατέβει βαθύτερα, αν επρόκειτο να βυθιστεί στο Challenger Deep το πιο βαθύ σημείο της τάφρου, το οποίο έχει υπολογιστεί πως απέχει από την επιφάνεια της θάλασσας 11 χιλιόμετρα, αλλά η ομάδα επέλεξε ένα σημείο με περισσότερο χώρο για ελιγμούς.

Το επίτευγμα είναι εντυπωσιακό, καθώς μόλις μετρημένα στα δάχτυλα είναι τα μη επανδρωμένα βαθυσκάφη που έχουν φτάσει σε βάθη μεγαλύτερα των 10 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων των ιαπωνικών Kaiko και ABISMO, του κινεζικού Haidou-1 και το αμερικανικό Nereus.

Το ρωσικό ρομποτικό σκάφος Vityaz ωστόσο ξεχωρίζει, καθώς δεν είναι ένα παραδοσιακό τηλεμεταχειριζόμενο όχημα, αλλά ένα πλήρες αυτόνομο drone για βαθιά νερά.

Η αποστολή αποτελεί μέρος των θαλάσσιων δοκιμών του νέου ρωσικού σκάφους, ώστε να δοκιμαστούν οι δυνατότητές του. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν πως μπορεί να λειτουργήσει κάτω από επίπεδα πίεσης που εντοπίζονται σε βάθη 12 χιλιομέτρων, αν ένα τέτοιο σημείο θα μπορούσε να εντοπιστεί στον πλανήτη.

Ο ηλεκτρονικός του εγκέφαλος χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίζει και να αποφεύγει εμπόδια σε περιορισμένους χώρους.

Οι προσπάθειες ανακάλυψης των στρατιωτικών επιπτώσεων ενός τέτοιου σκάφους αποτελούν ένα καυτό πεδίο συζήτησης στα μέσα ενημέρωσης. Υποστηρίζεται πως το ρωσικό drone μπορεί να συνεργαστεί με έναν υποθαλάσσιο σταθμό: Το Vityaz και ο σταθμός μπορούν να επικοινωνούν με ένα σκάφος στην επιφάνεια μέσω υδροακουστικού καναλιού σε πραγματικό χρόνο.

Το ρωσικό ναυτικό δεν αποκαλύπτει τα σχέδιά του, αλλά ενδεχομένως θα του άρεσε η ιδέα υποθαλάσσιων σταθμών, ικανών να εντοπίζουν εχθρικά υποβρύχια σε βάθη όπου τα συμβατικά μέσα δεν μπορούν να δουλέψουν.

 Το όνομα του drone είναι μια παλιά ρωσική λέξη που σημαίνει «πολεμιστής», αλλά ουσιαστικά είναι ονομασμένο από μια παλιά ναυαρχίδα του σοβιετικού στόλου έρευνας. Το ορίτζιναλ σκάφος, το οποίο ήταν πολιτικό πλοίο όταν κατασκευάστηκε, για μια περίοδο αποτέλεσε πλοίο υποστήριξης της ναζιστικής Γερμανίας, και άλλαξε τη σημαία του στη σοβιετική το 1949, ηγούμενο για δύο δεκαετίες τις ωκεανογραφικές εργασίες. Το συγκεκριμένο σκάφος μάλιστα, μέτρησε το βάθος της Τάφρου των Μαριανών το 1957.

Το μοντέρνο υποθαλάσσιο drone επέστρεψε στο χάσμα του θαλάσσιου βυθού, μένοντας για περίπου τρεις ώρες κοντά στον πυθμένα, διενεργώντας χαρτογράφηση, συλλέγοντας δείγματα και τοποθετώντας ένα λάβαρο.

Αν και το βαθυσκάφος Μιρ τοποθέτησε τη ρωσική σημαία στον βυθό κατά τη διάρκεια αποστολής στην Αρκτική το 2007, η συγκεκριμένη αποστολή τοποθέτησε μόνο ένα μικρό ενθύμιο για τα 75 χρόνια από τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας, την οποία γιόρτασε η Ρωσία το Σάββατο.

www.sputniknews.gr