Χριστουγεννιάτικο ρεκόρ πωλήσεων βινυλίων! Ποιος δίσκος πήρε την πρωτιά

Όπως σωστά προέβλεψε το Billboard τα βινύλια έκαναν ρεκόρ την εβδομάδα των Χριστουγέννων στην Αμερική!

Οι συνεχείς ανοδικές τάσεις στις πωλήσεις βινυλίου από βδομάδα σε βδομάδα, αρχής γενομένης τις τρεις εορταστικές εκδηλώσεις των Record Store Days, της Black Friday και την εβδομάδας που επακολούθησε αυτής, καθιστούσαν προβλέψιμο το ρεκόρ αυτή τη φορά και απλά επιβεβαιώθηκε.

Το ευχάριστο είναι ότι τα τσαρτς έχουν μπει για τα καλά πια στη ζωή μας και πλέον οι αυξημένες πωλήσεις δίσκων φέρνουν τον ξεχασμένο «ανταγωνισμό» των καλλιτεχνών ξανά στο προσκήνιο. Η επανεμφάνιση των τσαρτς έγινε δειλά δειλά στις αρχές της δεκαετίας πρωτοστατούντος της Μεγάλης Βρετανίας που το 2012 επανέφερε τα τοπ 10 στη ζωή μας σαν επακόλουθο της επανάκαμψης του βινυλίου.

Τώρα πια υπάρχουν αξιόπιστες στατιστικές υπηρεσίες που παρουσιάζουν συνέχεια νεώτερα στοιχεία και έτσι έχουμε μια εικόνα του τι συμβαίνει στην μουσική βιομηχανία που σίγουρα δεν ανταγωνίζεται στις πωλήσεις τα νούμερα της δεκαετίας του 80, αλλά έχει μια αξιοπρόσεχτη παρουσία χάρη στο format του βινυλίου που τα κέρδη του πια ανταγωνίζονται και ξεπερνούν κάποιες φορές τα έσοδα από την μουσική μέσω των νέων μέσων.

Έτσι λοιπόν όπως είχε προβλεφθεί, οι πωλήσεις άλμπουμ βινυλίου στις ΗΠΑ έφτασαν σε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, καθώς πουλήθηκαν 1.842.000 LP την εβδομάδα που έληξε στις 24 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με την Nielsen Music / MRC Data. Αυτή είναι η καλύτερη εβδομάδα για το βινύλιο από τότε που η εν λόγω στατιστική εταιρία άρχισε να παρακολουθεί ηλεκτρονικά τις πωλήσεις μουσικής από το 1991.

Το προηγούμενο υψηλό καταγράφηκε μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, όταν πωλήθηκαν 1.445.000 βινύλια στην εβδομάδα που έληξε στις 17 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, οι πωλήσεις άλμπουμ βινυλίου ξεπέρασαν τις πωλήσεις CD για την εβδομάδα αυτή, έως 24/12 : 1.841.000 βινύλια έναντι 1.671.000 CD . Είναι η τέταρτη φορά που συνέβη από το 1991 και οι τέσσερις περιπτώσεις συνέβησαν το 2020.

Οι πωλήσεις βινυλίων σε ανεξάρτητα καταστήματα δίσκων ήταν επίσης ρεκόρ, καθώς 733.000 αντίτυπα πουλήθηκαν μέσω δισκάδικων την εβδομάδα που έληξε στις 24 Δεκεμβρίου η καλύτερη εβδομάδα για το βινύλιο σε δισκοπωλεία από το 1991. Η καλύτερη προηγούμενη εβδομάδα δίσκων ήρθε κατά τη διάρκεια του Record Store Day 2019, με 673.000 πωλήσεις βινυλίων την εβδομάδα που έληξε στις 11 Απριλίου 2019.

paul mccartney 2020

Πρώτο άλμπουμ σε πωλήσεις βινυλίων την εβδομάδα των Χριστουγέννων στην Αμερική ήταν ο καινούργιος δίσκος του Paul McCartney«McCartney III» σημείωσε τεράστια εβδομάδα πωλήσεων βινυλίου με σχεδόν 32.000 πωλήσεις την τρίτη καλύτερη εβδομάδα πωλήσεων για ένα άλμπουμ βινυλίου από το 1991.

Γιάννης Αλεξίου www.ogdoo.gr