1η Αυγούστου 1971 The Concert for Bangladesh. Ο George Harrison και ο Ravi Shankar σμίγουν μαζί με άλλους θρύλους της μουσικής για τους πρόσφυγες του Bangladesh…

Δυο συναυλίες αλληλεγγύης στο Madison Square Garden με τους Bob Dylan, Eric Clapton , Ringo Starr, Ravi Shankar, Billy Preston, Leon Russell, τους Badfinger και τον Ali Akbar Khan που όπως και Shankar είχαν ρίζες απ’ την «επίμαχη» περιοχή.

Σκοπός ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για τους πρόσφυγες του Μπανγκλαντές και παράλληλα η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από την κρίση που προέκυπτε από τον εμφύλιο πόλεμο, την πείνα και τις φυσικές καταστροφές που συνέβαιναν.

Η φράση του Shankar, αρκετά χρόνια αργότερα, είναι ενδεικτική της επιτυχίας του εγχειρήματος: «Ξαφνικά σε μια μέρα, όλος ο κόσμος έμαθε το όνομα του Bangladesh. Ήταν μια φανταστική ευκαιρία».

Συνολικά 40 χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τις συναυλίες και 250 χιλιάδες δολάρια δόθηκαν UNICEF που στη διαχείρισή τους όμως συναντήθηκαν πολλά φορολογικά προβλήματα που κατέβασαν κατά πολύ το ύψος τους.

Η κίνηση του George Harrison και των συνοδοιπόρων του ήταν πρωτόφαντη για την εποχή, καθώς δεν υπήρχαν μέχρι τότε ανάλογες εκδηλώσεις γι’ αυτόν το σκοπό, την στήριξη και ενίσχυση δηλαδή των προσφύγων. The Concert for Bangladesh αποτέλεσε πρόδρομο κατοπινών κινήσεων όπως το Live Aid.

Παράλληλα, πάντα με πρωτοβουλία του Harrison, στο τέλος της χρονιάς κυκλοφόρησε σε τριπλό άλμπουμ η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας, γεγονός ιδιαίτερα δύσκολο λόγων των διαφορετικών εταιρειών των καλλιτεχνών και των συμφερόντων που εκείνες υπερασπίζονταν.

Ο δίσκος γνώρισε τεράστια επιτυχία σε όλο τον πλανήτη σκαρφαλώνοντας στις πρώτες θέσεις στους πίνακες επιτυχιών, αποφέροντας παράλληλα σημαντικά ποσά που επίσης δόθηκαν στη
UNICEF.

Επίσης το ίδιο έγινε και με το φιλμ που σκηνοθέτησε ο Saul Swimmer, αποτυπώνοντας την ατμόσφαιρα των συναυλιών.

Κώστας Μπαλαχούτης www.ogdoo.gr