50 ταινίες θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Ενίσχυσης 25 ντοκιμαντέρ και 25 μικρού μήκους…

Με 1.250.000 ευρώ χρηματοδοτούνται, συνολικά, 25 ντοκιμαντέρ και 25 ταινίες μικρού μήκους, που προκρίθηκαν στη β’ φάση του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας. Η αξιολόγησή τους ολοκληρώθηκε από τις αντίστοιχες επιτροπές στις 7 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, με 30.000 ευρώ ενισχύεται η παραγωγή κάθε ντοκιμαντέρ που προκρίθηκε (σύνολο 750.000 ευρώ) και με 25.000 ευρώ κάθε ταινία μικρού μήκους (σύνολο 500.000 ευρώ). Οι δύο επιτροπές αξιολόγησαν 50 σενάρια στην κάθε κατηγορία.

H επιτροπή ντοκιμαντέρ, στην οποία συμμετείχαν η δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου Μαρία Κατσουνάκη, ο κριτικός κινηματογράφου και διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Λουκάς Κατσίκας και η σκηνοθέτις Κλεώνη Φλέσσα, επισημαίνει ότι το έργο της «ήταν επίπονο όχι μόνο γιατί η θεματολογία των σεναρίων ήταν ενδιαφέρουσα και απρόσμενη, με ανοικτές και πολύπλευρες προσεγγίσεις της πραγματικότητας, αλλά και γιατί ακόμη και όσες προτάσεις δεν συμπεριελήφθησαν στον τελικό κατάλογο είχαν αξιοπρόσεκτες αρετές που δύσκολα μπορούσε κανείς να προσπεράσει. Θεωρήθηκε αυτονόητο ότι όλοι οι υποψήφιοι συμμετέχουν επί ίσοις όροις, είτε επρόκειτο για πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς είτε για σκηνοθέτες με εμπειρία και διακεκριμένη θητεία στο σινεμά (τεκμηρίωσης ή/και μυθοπλασίας)».

Σχετικά με τις ταινίες μικρού μήκους, η επιτροπή, αποτελούμενη από την εικαστικό-σκηνοθέτιδα Βουβούλα Σκούρα, τον σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Γιάννη Σακαρίδη και τον σκηνοθέτη και καθηγητή Σκηνοθεσίας-Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ Παντελή Χούρσογλου, υπογράμμισε «το υψηλό επίπεδο των περισσοτέρων σεναρίων και συνεπώς τη δυσκολία της τελικής επιλογής αλλά κατόπιν εκτενών συνεδριάσεων κατέληξαν ομόφωνα στις 25 προτάσεις, οι οποίες και θα χρηματοδοτηθούν για την παραγωγή τους».

Περισότερες πληροφορίες στη διεύθυνση https://www.culture.gov.gr

Γιάννης Μακρής www.ogdoo.gr