Ο Pablo Picasso γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1881 στη Μάλαγα της Ισπανίας και πέθανε στις 8 Απριλίου 1973 στη Γαλλία. Ήταν Ισπανός ζωγράφος, γλύπτης, γνώστης της κεραμικής τέχνης, σκηνογράφος κλπ…, ο οποίος έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία.

Ο πατέρας του ήταν κι αυτός ζωγράφος, καθηγητής καλλιτεχνικών και επιμελητής του τοπικού μουσείου.

jose ruiz blasco original

Θεωρείται ένας από τους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα με την μεγαλύτερη επιρροή, καθώς ανακάλυψε και ανέπτυξε την κυβιστική τεχνική και πολλές άλλες τεχνικές που υιοθετήθηκαν από σύγχρονους καλλιτέχνες.

Ο πιο διάσημος πίνακάς του, η «Guernica» απεικονίζει τον βομβαρδισμό της πόλης των Βάσκων, από Γερμανικές και Ιταλικές αεροπορικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Υπάρχουν όμως κάποια γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον Pablo Picasso. Ας δούμε μερικά από αυτά:

1) Το πλήρες όνομά του ήταν Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso.

2) Η μητέρα του είχε δηλώσει ότι η πρώτη λέξη που είπε ο Pablo Picasso ήταν «μολύβι».

3) Από μικρός έδειξε την έφεσή του στη ζωγραφική και από 7 ετών έλαβε αυστηρή εκπαίδευση από τον πατέρα του, στο ελεύθερο σχέδιο και την ελαιογραφία.

a705ab1cf4d92f3bf799a8f8040edada

4) Ο Pablo Picasso ήταν εξαιρετικά γόνιμος καλλιτέχνης, κατά τη διάρκεια της καριέρας του δημιούργησε 13.500 πίνακες ζωγραφικής και γκραβούρες, 300 γλυπτά και κεραμικά και 34.000 εικονογραφήσεις.

5) Ο Pablo Picasso ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έλαβε τιμητική έκθεση στη Μεγάλη Πινακοθήκη του Μουσείου του Λούβρου για τα 90 χρόνια του.

6) Ο Pablo Picasso είχε γράψει πάνω από 300 ποιήματα και οι φήμες λένε ότι ο ίδιος περίμενε να γίνει περισσότερο γνωστός για τα ποιήματά του παρά για τη ζωγραφική του.

7) Ο Pablo Picasso έδωσε έμπνευση και στο χώρο της μόδας, αφού η διάσημη Coco Channel σχεδίασε το ναυτικό T-shirt με τις οριζόντιες μπλε ρίγες με έμπνευση από τον διάσημο καλλιτέχνη (οι 21 ρίγες αντιστοιχούν στις ισάριθμες νίκες του Ναπολέοντα).

8) Ο Pablo Picasso παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε συνολικά τέσσερα παιδιά.

Δείτε το ακόλουθο video με φωτογραφίες από τη ζωή του Pablo Picasso:

Δέσποινα Ψυλλάκη www.ogdoo.gr