EXTERNAL: Η ηλεκρονική μουσική ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη. Ένα project με σκοπό την προβολή των καλλιτεχνών και της πόλης…

Ένα υπέροχο νέο project γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη μέσα από την πανδημία και ακούει στο όνομα EXTERNAL σύμφωνα με το parallaxi.gr. Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα μουσικών παραγωγών της ηλεκτρονικής μουσικής, οι Άννα Τρίμη, Δημήτρης Σερασίδης και Γιάννης Μιχαλούδης, έχοντας ως βασική αρχή την κοινωνική και πολιτιστική ευθύνη σε μια περίοδο που κυριαρχεί ο φόβος και η αβεβαιότητα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέες ιδέες και λύσεις για το πώς μπορούμε να κρατήσουμε τον πολιτισμό μας ζωντανό.

Καθώς το άμεσο μέλλον των εκδηλώσεων σε αυτόν τον κλάδο της μουσικής, των συναυλιών και των φεστιβάλ είναι αβέβαιο, πήραν την πρωτοβουλία της δημιουργίας ενός νέου project που στόχο έχει την ανάδειξη του πολιτισμού μέσω της μουσικής. Λαμβάνοντας υπόψιν τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς για την προστασία των πολιτών, η ιδέα τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας και είναι πλήρως βιώσιμη, καθώς για την πραγματοποίηση της δεν απαιτούνται περισσότερα από 6 άτομα.

Πρόκειται για μία δράση που στόχο έχει την ανάδειξη τόσο των καλλιτεχνών μουσικής, όσο και της Ελλάδας, αλλά κυρίως της πόλης μας, μέσω επαγγελματικής βίντεο κάλυψης της δράσης τους. Η ομάδα συνεργάζεται με τον επαγγελματία φωτογράφο-βιντεολήπτη Αλέξανδρο Οικονομίδη, ένα πρόσωπο που συνεργάζεται και έχει συμβάλλει στον δήμο Θεσσαλονίκης.

DJI 0510 2

Τι είναι λοιπόν το External;

To Εxternal είναι ένα project με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη καλλιτεχνών, μουσικών παραγωγών και djs στην εγχώρια και όχι μόνο ηλεκτρονική μουσική σκηνή.

Στόχος της ομάδας είναι να αναδείξει τους τόπους και τις ομορφιές που έχει η Ελλάδα και κυρίως η Θεσσαλονίκη, μέσα από την μουσική.

Όπως αναφέρουν τα ιδρυτικά μέλη του project:
«Προβάλλουμε χρόνια και συστηματικά την ηλεκτρονική μουσική και σε πειραματικό, αλλά και σε χορευτικό επίπεδο. Αναζητούμε την πρωτοπορία, αφουγκράζόμαστε την πόλη και την χώρα μας, μία χώρα που τη διατρέχει ο πολιτισμός, μια χώρα που ανακαλύπτουμε διαρκώς. Από το σούρουπο ως την αυγή, από το παρελθόν στο παρόν, νέοι και παλιοί μουσικοί μπορούν να ενώσουν τις γνώσεις και την αγάπη τους για την μουσική σε ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Η ιδέα μας είναι η συστηματική επαγγελματική βιντεοσκόπηση και λήψη πλάνων της παρουσίασης καλλιτεχνών σε χώρους ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος ή ιδιαίτερους εξωτερικούς χώρους και χώρους ανυπέρβλητης ομορφιάς και κληρονομιάς της χώρας μας.

Ο εκάστοτε καλλιτέχνης θα έχει την δυνατότητα να παρουσιάσει την μουσική του αισθητική μέσα από ένα επαγγελματικό βίντεο μίας ή και μιάμισης ώρας στημένος σε ένα ιδιαίτερο μέρος της Ελλάδας.

Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο, να μάθουμε ο ένας τον άλλο και κυρίως να μάθουμε ο ένας από τον άλλον. Πρόκειται για μια αλληλεπίδραση, τόσο των καλλιτεχνών μεταξύ τους, όσο και των καλλιτεχνών με τον περιβάλλοντα χώρο μέσω της μουσικής.

Επιπλέον στα πλαίσια του external θα πραγματοποιούνται συνεντεύξεις τόσο από τους ίδιους τους καλλιτέχνες όσο και από ανθρώπους που σχετίζονται με το πολιτιστικό κομμάτι της περιοχής και όχι μόνο, (promoters. διοργανωτές, παραγωγούς, χορηγούς κτλπ ) καλύπτοντας θέματα πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος».

Όπως σημειώνει η ομάδα, «Έμπνευσή μας, μεγάλα πρότζεκτ του εξωτερικού που αναδεικνύουν τόσο τους καλλιτέχνες, όσο και τον εκάστοτε τόπο. Επαγγελματική βιντεοκάλυψη με σκοπό την ανάδειξη τοπίων, μουσικής αλλά και της αλληλεπίδρασης τους. Ανάλογα projects του εξωτερικού είναι τα Cercle, Time:code, Boiler Room κλπ».

Τα video από projects του εξωτερικού από τα οποία εμπνεύστηκε η ομάδα:

H δράση περιλαμβάνει: Προώθηση στα social media Youtube channel, Soundcloud, Facebook, instagram, παροχή επαγγελματικού βίντεο στον εκάστοτε καλλιτέχνη για προσωπική προώθηση (μοντάζ + επεξεργασία), ευκαιρία παρουσίασης προσωπικού έργου, παροχή ηχογραφημένου σετ, παροχή φωτογραφίας και Networking.

Οι πρώτες δράσεις

Η πρώτη κίνηση πραγματοποιήθηκε σε ένα κομμάτι του Block33 που δεν είναι προσβάσιμο από το κοινό. Το σύμπλεγμα στο οποίο ανήκει, από παλιό Βυρσοδεψείο έχει μετατραπεί σε πολυχώρο που φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις. Και λόγω αυτού του χαρακτήρα και της αισθητικής ήταν η πιο ταιριαστή επιλογή για το set των τριών αυτών καλλιτεχνών. Άλλωστε, οι χώροι που θα προβάλλονται όσοι θα συμμετέχουν στο project βασίζονται στον ήχο και στην ατμόσφαιρα του εκάστοτε καλεσμένου.

Ξεκινώντας το project αυτό καθαρά για προσωπική μας προβολή αρχικά, αποφασίσαμε να το εξελίξουμε και να δημιουργήσουμε κάτι συλλογικό, δεδομένης της κατάστασης που βιώνουμε. Πρόκειται για ένα αβέβαιο άμεσο μέλλον στον τομέα των εκδηλώσεων μουσικής και είναι μια ευκαιρία να προβληθεί η δουλειά και το έργο πολλών μουσικών μέσα από αυτό το project.

Με τον τρόπο αυτό, προβάλλεται ο εκάστοτε καλλιτέχνης αλλά και η ίδια η Θεσσαλονίκη μέσα από βίντεο που θα προβάλλουν τις ομορφιές της με ένα μουσικό φόντο.

Είναι ένας τρόπος που μπορεί να αναδείξει τα μέρη της πόλης και της χώρας μας και ακόμα να προσελκύσει τουρισμό. Είναι ένας ευχάριστος τρόπος, μέσα σε αυτήν την θλίψη που βιώνουμε να αναδείξουμε και την ηλεκτρονική μουσική αλλά και την χώρα μας.

Η επιμέλεια του προγράμματος θα καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα του ηλεκτρονικού ήχου μέσα από το ταλέντο καλλιτεχνών που έχουν (ή επρόκειτο να έχουν) μεγάλη και σημαντική συμβολή στην εγχώρια σκηνή της ηλεκτρονικής μουσικής.

Στην πρώτη προσπάθεια σαν νέο πρότζεκτ, η ομάδα κάλυψε τρία επαγγελματικά βίντεο, τριών διαφορετικών καλλιτεχνών, τα οποία προσέλκυσαν μέχρι και 10.000 προβολές.

Απολαύστε τα πρώτα βίντεο:

To τελευταίο session του external project δημοσιοποιήθηκε στις 29.06.20 σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Αντρέα Δημητριάδη/ ΑΝD.ID, με αφορμή την παρουσίαση του επόμενού του άλμπουμ και project, Algol Paradox, στον Ποταμό, Μύτη Επανομής.

Λίγα λόγια για το άλμπουμ: «Η μουσική σειρά Algol Paradox είναι ένα conceptualisation του παραγωγού Ανδρέα Δημητριάδη. Ακριβώς όπως δύο σκέψεις ή δύο προτάσεις ή δύο αποσπάσματα κώδικα που συνδέονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν έναν τελεστή. Η σειρά είναι δυαδικοί σύνδεσμοι πνευματισμού και μουσικής, χορού και εικαστικών τεχνών. Όλοι έχουμε τις γνωστικές μας προκαταλήψεις… Το πάθος για τους ουρανούς και η παρατήρηση των συστημάτων των αστεριών έχει ωθήσει το ερέθισμα του καλλιτέχνη με έναν μοναδικό τρόπο, έτσι ώστε να γεννηθεί αυτό το βιωματικό μουσικό έργο.

DJI 0493 2

Πρόκειται για μια σύγχρονη αφήγηση της μουσικής που αναγγέλλει και αναζωογονεί τον αρχαίο μύθο του Περσέα και το ταξίδι του να αποκεφαλίζει τη Μέδουσα. Σας προκαλούμε ως ταξιδιώτες που θα ενωθούν μαζί μας και θα ακολουθήσουν τη μουσική ανάμεσα στα αστέρια. Η κυκλοφορία του άλμπουμ Algol Paradox σηματοδοτεί την αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού. Είναι ένα ηχητικό ταξίδι μέσα από τον ρυθμό της μουσικής, γεμάτη αμεσότητα, μια ευκαιρία να μοιραστούμε και να αξιολογήσουμε τη μοναδικότητα και την αυτοσυγκράτηση μας».

DJI 0504

H επιλογή της τοποθεσίας έγινε απόλυτα συνειδητά ώστε να συνάδει με την αισθητική και του ίδιου του καλλιτέχνη αλλά και της μουσικής του. Ένα μαγικό τοπίο της βόρειας Ελλάδας, έγινε το βασικό background τριών μουσικών, που σε απόλυτη συνεργασία μεταξύ τους, έφεραν ένα πολύ εντυπωσιακό και αρμονικό μουσικό αποτέλεσμα. Από την μία η δύση του ηλίου πίσω από τα βουνά του Ολύμπου, και από την άλλη η πανσέληνος, δημιούργησαν την απόλυτη ατμόσφαιρα για την παρουσίαση αυτού του άλμπουμ, που έχει δυνατές επιρροές και αναφορές στην ελληνική μυθολογία!

Τόσο το τοπίο όσο και το εξώφυλλο του Algol Paradox θυμίζουν χρωματιστά τοπία με κύριο πρωταγωνιστή τον ουρανό. Η εγγραφή των γυρισμάτων ξεκίνησε στις 20:20, μια ώρα άκρως μελετημένη, ώστε να πετύχουμε τους απόλυτους χρωματισμούς στον ουρανό. Η εξέδρα ήταν τοποθετημένη πολύ κοντά στην θάλασσα, δίνοντας ένα παιχνίδι ανάμεσα στην στεριά και το νερό. Ο αέρας ήταν δυνατός, τόσο ώστε να δίνει ένα πολύ πετυχημένο εφέ κίνησης στην φωτογραφία. Αρμονία, συμμετρία, απόλυτοι χρωματικοί συνδυασμοί και μια αίσθηση καλοκαιριού ήταν τα βασικά στοιχεία στον «λευκό καμβά».

ANDID

Την παραγωγή φωτογραφίας και βίντεο κάλυψης επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Οικονομίδης.

Επόμενη παρουσίαση καλλιτέχνη θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου με γυρίσματα πάνω σε ιστιοπλοϊκό σκάφος στον κόλπο του Θερμαϊκού, προβάλλοντας την πόλη μας “από την θάλασσα προς την στεριά”. Αναμένουμε την επόμενη προσθήκη του External project!

Μέχρι τότε, γνωρίστε το εδώ:

Film direction & editing: Αλέξανδρος Οικονομίδης / Image Nation
Drone pilot: Αλέξανδρος Οικονομίδης / Image Nation

Links: https://iconomidis.com/https://www.facebook.com/imagenationgr/

Η ομάδα

Sound mastering & technician: Dimitris Serasidis
Post-production & Art Direction: Trimi Anna
Engineering support & Sound technician: Giannis

email: contact.externalproject@gmail.com
FB: https://www.facebook.com/external.officialpage/?ref=bookmarks
Soundcloud: https://soundcloud.com/external_project
In: https://www.instagram.com/external.official/?hl=el
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCarPL2w0SrHEucY4EF3gaVA

Ελένη Αντωνίου www.ogdoo.gr