Το “Moondance” είναι ένα τραγούδι που ηχογράφησε ο Ιρλανδός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Van Morrison και είναι το ομότιτλο τραγούδι από το τρίτο studio album του που κυκλοφόρησε 1970. Ο Morrison έγραψε τους στίχους και τη μουσική του και την παραγωγή του υπογράφει ο ίδιος μαζί με τον Lewis Merenstein.

Ο Morrison δεν κυκλοφόρησε το τραγούδι ως single μέχρι τον Νοέμβριο του 1977, επτάμισι χρόνια μετά την κυκλοφορία του album. Το τραγούδι κατάφερε να μπει στο US Billboard Hot 100, φτάνοντας μέχρι τη θέση #92. Το B-side του single, “Cold Wind in August”, κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, και συμπεριλήφθηκε στο πιο πρόσφατο τότε album του με τίτλο, “A Period of Transition”.

Το “Moondance” είναι το τραγούδι που παίζει πιο συχνά ο Van Morrison στις συναυλίες του.

Το “Moondance” ηχογραφήθηκε στο Mastertone Studio στη Νέα Υόρκη τον Αύγουστο του 1969. Πρόκειται για μια “soft rock” ή “jazz rock” δημιουργία. Είναι ένα τραγούδι για το φθινόπωρο, την αγαπημένη εποχή του συνθέτη. Προς το τέλος του τραγουδιού, ο Μόρισον μιμείται ένα σαξόφωνο. Το τραγούδι διαθέτει επίσης ένα σόλο πιάνου, ερμηνευμένο από τον Jeff Labes, το οποίο ακολουθείται από ένα σόλο άλτο σαξόφωνο από τον Jack Schroer.

Το “Moondance” γράφτηκε ενώ ο Morrison ζούσε στο Cambridge της Μασαχουσέτης. Έχει σχολιάσει σχετικά με αυτό, “Για το “Moondance” έγραψα πρώτα τη μελωδία. Έπαιξα τη μελωδία σε ένα σοπράνο σαξόφωνο και ήξερα ότι είχα ένα τραγούδι, έτσι έγραψα στίχους που να ταιριάζουν με τη μελωδία. Αυτός είναι ο τρόπος που το έγραψα. Δεν έχω ουσιαστικά κάποια συγκεκριμένη λέξη για να περιγράψω το τραγούδι, “σοφιστικέ” είναι ίσως η λέξη που ψάχνω. Για μένα, το “Moondance”είναι ένα εκλεπτυσμένο τραγούδι. Ο Frank Sinatra δεν θα ήταν εκτός θέματος αν το τραγουδούσε”. 

Ο κιθαρίστας στο συγκρότημά του εκείνη την εποχή, ο John Sheldon, θυμάται ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1968, σε μια πρόβα, το συγκρότημα έπαιζε με μια μελωδία Broadway με τίτλο «Lazy Afternoon» που κυκλοφόρησε το 1967 σε μια jazz έκδοση του Grant Green. Ο Morrison ζήτησε κάποιες αλλαγές και άρχισε να τραγουδά μια μελωδία που θα κατέληγε να γίνει το “Moondance”.

Το τραγούδι κατέκτησε τη θέση #226 στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone τον Δεκέμβριο του 2004 με τα “500 Καλύτερα Τραγούδια όλων των εποχών”. Είναι επίσης ένα από τα “500 τραγούδια που σχημάτισαν το Rock & Roll” του The Rock and Roll Hall of Fame.

Καλλιτέχνες που έχουν διασκευάσει το τραγούδι είναι: Nana Moyskouri, Michael Bublé, Gary Barlow, Bobby McFerrin, Herb Alpert & Lani Hall, Jonathan Rhys Meyers & Chris Botti, Ramsey Lewis & Nancy Wilson, Greg Brown, Georgie Fame, Kathie Lee Gifford, Ute Lemper, Will Martin, Irene Reid, Show of Hands, Corben Simpson , Renee Geyer, Grady Tate, Kimiko Kasai & Cedar Walton Trio, The Arbors, Terry Garthwaite, Lorraine Feather, Malcolm McNeill, Dee Sharp, Anita Baker, Floyd Lloyd Seivright, Grace Knight, The Buffalo Chips, Gina Griffin & Chris Powell, The Jodi Beach Trio, Ilona Knopfler, Lyambiko, Peter Lehel Quartet, Chuck Jackson, Meta de Vries, Catherine Reed, Ann Hampton Callaway feat. Liz Callaway, Groove Society, Lola Youngman, Chris Bennett, One Voice, Arturo O’Farrill & Claudia Acuña, Calabash Blues & Boogie Band, Will Martin, The Whiffenpoofs, Celtic Thunder, Brian McFadden, The Gentlemen of St John’s, Julian & Roman Wasserfuhr, Ron Jackson, Eddie Brewer & The Manic Episodes κ.α.

πηγές: secondhandsongs.com, en.wikipedia.org, genius.com Θοδωρής Κολλιόπουλος www.soundarts.gr