Woodstock 1969: Η Ιστορία του Σπουδαίου Φεστιβάλ που άλλαξε τον κόσμο!..

Στις 15 Αυγούστου 1969, άρχισε το Woodstock Music & Arts Fair στο αγρόκτημα των 600 στρεμμάτων του Max Yasgur στο Bethel στη Νέα Υόρκη, περίπου 80 μίλια βόρεια της Νέας Υόρκης. Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ παρευρέθηκαν πάνω από 400.000 άνθρωποι και έτσι μέχρι και σήμερα θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής.

Οι εμπνευστές πίσω από το Woodstock ήταν ο Michael Lang (ο οποίος είχε διοργανώσει το μεγαλύτερο φεστιβάλ στο East Coast την εποχή εκείνη, που δεν ήταν άλλο από το ‘Miami Pop Festival‘), ο John Roberts, ο Joel Rosenman και ο Artie Kornfeld. Ο Roberts και ο Rosenman είχαν αναλάβει το οικονομικό κομμάτι.

Οι Roberts και Rosenman δημοσίευσαν την ακόλουθη διαφήμιση στους New York Times και The Wall Street Journal υπό την επωνυμία Challenge International Ltd: “Νέοι άνδρες με απεριόριστο κεφάλαιο, αναζητούν ενδιαφέρουσες, νόμιμες επενδυτικές ευκαιρίες και επιχειρηματικές προτάσεις”. Οι Lang και Kornfeld απάντησαν στην διαφήμιση και έτσι οι τέσσερις άντρες συναντήθηκαν αρχικά για να συζητήσουν σχετικά με ένα στούντιο ηχογράφησης στο Woodstock, αλλά η ιδέα εξελίχθηκε σε ένα υπαίθριο φεστιβάλ μουσικής και τέχνης.

Το μόνο που χρειάζονταν τώρα ήταν κάποια μεγάλα ονόματα για να προσελκύσουν τα πλήθη. Συναντήθηκαν με διάφορα μεγάλα ονόματα της εποχής αλλά με ελάχιστη επιτυχία μέχρι που υπέγραψαν συμβόλαιο για την εκδήλωση, οι Creedence Clearwater Revival συμφωνώντας να παίξουν για $10.000. Μόλις βγήκε η είδηση ​​προς τα έξω, ότι δηλαδή θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ οι τεράστιοι CCR, ακολούθησαν κι άλλα μεγάλα ονόματα όπως: Jimi Hendrix, Joe Cocker, Crosby Stills Nash & Young, Santana, The Who, Grateful Dead, Janis Joplin, The Band και Joan Baez.

Οι διοργανωτές είχαν πλησιάσει και τον John Lennon για να δουν αν ενδιαφέρονταν οι Beatles να συμμετάσχουν, αλλά δυστυχώς τα αγαπημένα Σκαθάρια ήταν στα πρόθυρα της διάλυσης. Φήμες λένε πως ο Lennon δήλωσε ότι θα εμφανιζόταν μόνο αν η σύζυγός του Yoko μπορούσε να έχει στο φεστιβάλ το δικό της σετ αλλά δεν βρήκε σύμφωνους τους διοργανωτές.

Ο μάνατζερ των Led Zeppelin, Peter Grant, απέρριψε την προσφορά ανησυχώντας ότι το φεστιβάλ δεν θα είχε ιδιαίτερη επιτυχία και η εμφάνιση του σπουδαίου συγκροτήματος θα χανόταν ανάμεσα στις τόσες άλλες!

Άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες που απέρριψαν την πρόταση ήταν οι: Doors, Byrds, Bob Dylan, Jethro Tull, Free, Frank Zappa, Jeff Beck κ.α.!

Το Woodstock Music & Arts Fair ήταν φεστιβάλ κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα ημερήσια εισιτήρια στην προπώληση να κοστίζουν $18 (περίπου $75 σήμερα) και $24 στην είσοδο και για τις τρεις μέρες. Στην προπώληση πωλήθηκαν περίπου 186.000 εισιτήρια και οι διοργανωτές προέβλεπαν ότι θα εμφανιστούν περίπου 200.000 κόσμος.

Τελικά οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να αφήσουν ανοικτές της πύλες του φεστιβάλ για όλους, αφού κατέστη προφανές ότι στην περιοχή κατέφθασαν εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι από ότι είχαν υπολογήσει.

Παρόλο που το φεστιβάλ ήταν αξιοσημείωτα ήρεμο (δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων και των συνθηκών που υπήρχαν), υπήρξαν δύο καταγεγραμμένοι θάνατοι: ένας από αυτούς θεωρήθηκε υπερβολική δόση ηρωίνης και ένας άλλος που προκλήθηκε από ατύχημα όταν ένας ελκυστήρας πέρασε πάνω από έναν παρευρισκόμενο ενώ κοιμόταν. Υπήρξαν επίσης δύο γεννήσεις που καταγράφηκαν στην εκδήλωση, η μία μέσα σε ένα αυτοκίνητο που “κόλλησε” στην κυκλοφορία καθ’ οδόν για το φεστιβάλ και μία άλλη σε ένα κοντινό νοσοκομείο που μεταφέρθηκε εκεί με ελικόπτερο.

Το line-up του Woodstock χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σπουδαιότερα στην ιστορία των μουσικών φεστιβάλ!

www.rockallica.com